Tar en paus!

Jag skulle styrketränat idag och det var meningen att jag skulle ge allt och lite till men jag vill inte. Jag vill inte styrketräna och jag har ingen motivation till någon träning just nu. Egentligen ska jag springa 6 km på söndag men jag får se hur det blir. Jag tror jag tar en liten paus så jag kan börja ge allt på mina träningar nästa vecka. Då är lov och jag hinner vila upp mig samt återfå motivationen.

Jag tänker inte träna när jag inte vill och när jag inte känner någon glädje! Speciellt inte när jag inte måste.

Detta var ett klokt beslut av mig. Jag är stolt över att jag kan lägga träningen åt sidan och fokusera på att hitta glädjen igen. Jag tror det har blivit lite mycket träning de senaste veckorna. Jag klagar inte men jag känner att det handlar om att antingen ta en paus nu i några dagar eller att bli tvingad till en paus om några veckor. Vilar jag inte nu kommer jag få en ofrivillig vila om några veckor, jag känner det på mig.

Jag gör någonting åt detta medan jag fortfarande har chansen!

Jag har anmält mig till Bromölla halvmarathon (14 november) och det får bli nästa delmål på min resa. I helgen ska jag bara koncentrera mig på SM i handboll för att ta tag i min maratonträning om några dagar igen. Då börjar jag tagga inför Bromölla!



Isabellah Andersson

Nästa person som jag har intervjuat är Isabellah Andersson som kom femma i friidrotts EM i Barcelona i somras.

Skriv en presentation av dig själv!

Jag är född och uppväxt i lilla landsortsbyn Manga i västra Kenya. Med våra mått här i Sverige var det otroligt primitivt. Vi saknade el och fick gå en kilometer för att hämta vatten. Jag gick skolan i Manga, men här fanns ingen som helst anknytning till idrott. I övre tonåren flyttade jag till huvudstaden Nairobi, som har flera miljoner invånare. Efter något år här kom jag i kontakt med några som tränade löpning. Detta verkade intressant, så jag hakade på. Under 2002 träffade jag ett par svenska orienterare, som var i Kenya i samband med sina studier. Vi knöt en fin kontakt och två år där efter fick jag möjligheten att åka till Sverige och femdagars orienteringen i Göteborg. Intresset för orientering steg och 2005 var jag tillbaka för att lära mera. Jag träffade då Lars, som numera är både make och min tränare. Efter mötet med Lars började jag träna rationellt och fick hjälp att skaffa riktig löparutrustning (bland annat bra skor), som jag saknat tidigare.

Mitt flyttlass till Sverige gick i januari 2006 och redan denna höst gifte jag mig med Lars. Under året sprang jag min första halvmara, Göteborgsvarvet och senare en helmara i Växjö. Tiderna 1.22.47 respektive 2.51.10 var inte mycket att yvas över, men intresset var väckt.


Året efter tävlade jag för Oskarshamns SK och sprang många landsvägslopp med bra resultat. Det kändes mer och mer rätt att satsa på löpningen och det var kul att både träna och tävla.


2008 började jag tävla för Hässelby SK, nu skulle jag få springa SM tävlingar för första gången så jag satsade lite extra på det. Det gick väldigt bra, då det blev seger på 4 km och 8 km terräng, maraton SM i Stockholm och slutligen 10 000 meter på bana. Med i magen vid samtliga vinster fanns vår lilla flicka, Beyoncé som föddes i januari 2009.


Motto: Everything is possible. Bara du vågar.



Isabellah efter Göteborgsvarvet 2010

Hur många maratonlopp har du sprungit?
6 st

Hur ofta och hur länge tränar du varje vecka?
2 pass om dagen sammanlagt ca 3 timmars löpning varje dag.

Måndag 1) 90 min morgonjogg.
Måndag 2) 90 min distans på förmiddag.
Tisdag 1) 60-70 min morgonjogg.
Tisdag 2) 30-40 min uppvärmning, 30 min intervaller 30-40 min jogg.
Onsdag 1) 90 min morgonjogg.
Onsdag 2) 90 min distans på förmiddag.
Torsdag 1) 60-70 min morgonjogg.
Torsdag 2) 30-40 min uppvärmning, 30 min intervaller 30-40 min jogg.
Fredag 1) 90 min morgonjogg.
Fredag 2) 90 min distans på förmiddag.
Lördag 1) 60-70 min morgonjogg.
Lördag 2) 30-40 min uppvärmning, 30 min intervaller 30-40 min jogg.
Söndag: 3 timmars långpass

Samtliga träningspass ligger på förmiddagen med start klockan 06.00 och klockan 10-11.


Vad äter du före respektive efter träning?

Jag äter inget innan mitt första träningspass, mellan passen äter jag frukost och då tar jag vad som finns hemma.  Jag äter inget speciellt, vanlig hemlagad mat med mycket grönsaker. Efter de hårda passen tar jag lite extra Maxim protein-drink eller protein-bar.

Hur ser din träning ut veckorna före ett maratonlopp?

Som vanligt fram till tre dagar innan då jag varvar ner successivt och bara joggar.

Hur ser din träning ut veckorna efter ett maratonlopp?
  
Detta beror helt på hur sliten jag är. Lite lättare träning i en eller två veckor, då kör jag bara lätta joggpass.

Hur ser din sömn ut före respektive efter tävling/lopp?

Jag sover som vanligt ca 8 timmar per natt. Men jag går inte ut på kvällarna med kompisar utan stannar hemma och sparar energi till min löpning. Jag går och lägger mig ca 21.00 varje kväll.

Hur ser din kost ut före respektive efter ett maratonlopp?
 (Vad äter du mer av? Vad äter du mindre av?)
Jag äter som vanligt. Ingen speciell kost men inte en massa fett och gärna mycket grönsaker.


Påverkar din sömn dina prestationer (både på träning/lopp)?

Visst gör den det. Om jag inte fått tillräckligt med sömn (minst 7-8 timmar) märker jag det direkt. Det känns inte bra.


Styrketränar du eller gör du några speciella övningar för att förbättra din löpning och göra din kropp mer tålig för dem påfrestningar den utsätts för?

Inte mycket, det händer emellanåt. Däremot kör jag löpskolning och absolut inget med vikter.

Vad märker du för positiva effekter på din kropp tack vare löpningen? (Både psykiskt och fysiskt, utvändigt och invändigt?)

Jag är mer än frisk, löpningen har fått mig att tänka ”Större/vidare” i mitt dagliga liv. Löpningen har förändrat mitt liv på många sätt från ”ingenting till någonting”.

Vad märker du för negativa effekter på din kropp på grund av löpningen? (Både psykiskt och fysiskt, utvändigt och invändigt?)

Jag ser inga negativa saker, men min mormor ser och säger att jag är smal och inte äter, men det gör jag. Fast hon förstår inte något om löpning.


Har du något tips till mig som ska springa mitt första maraton till våren?
Gå ut och träna. Spring åtminstone två pass om vardera 30 km per månad.  Satsa på att träna mängd med en del kvalitet. 

Lycka till med dina förberedelser inför maran. /Isabellah

 


11,2 km morgonlöpning

Jag började dagen med lite mer än 11 km löpning i Ystad efter min tidiga körlektion. Precis som sist när jag sprang den här rundan i Ystad en måndagsmorgon så gick tiden jättesnabbt. Rundan känns inte alls lång och sen under dagen märker jag  inte av att jag har sprungit på morgonen. Jag förstår inte vad det är med den här rundan som gör att min kropp återhämtar sig så extremt snabbt för det är knappast så att det är en runda på slät mark. Snarare tvärtom! Ojämn mark med mycket små backar. Nej, jag förstår inte men det är kanske inte meningen att jag ska göra det...

Tempot idag var också bra, det gick betydligt fortare än vad jag trodde. Skitskönt!



Sträcka: 11,2 km
Tid: 60.05 min
Tempo: 5.19 min/km

Nu har jag samlat nya krafter så nu ska jag träna handboll!

Förresten, under veckan kommer jag att publicera en intervju med elitmarathonlöparen Isabellah Andersson som kom femma i EM i Barcelona i somras. Håll utkik!

Dagens andra träningspass avklarat!

Och då var även styrketräningen avklarad. Som vanligt blev det träning av överkroppen samt vaderna och idag tränade jag i 45 minuter. Nästa vecka tänkte jag pressa mig som bara den på gymmet och försöka öka vikt på flera övningar, vi får väl se hur det går men jag känner att det är dags!

Imorgon blir det vila och sen är det handbollsmatch på söndag.




Dagens första träningspass avklarat!

Började dagen med ett glas juice och sedan 6,3 km löpning en timme senare. Jag hade motvind och sidvind hela vägen så det var rätt så jobbigt att ta sig framåt. Annars var det en helt okej runda för vädret är ju fint trots vinden. Det finns inte så mycket att berätta om en runda på 6 km för det hinner inte hända så mycket. Det är ju nästan så jag hoppas på att jag springer och ramlar eller något så jag har något att berätta för er...!

Jaja, i eftermiddag går jag på dagens andra träningspass och då är det styrketräning på gymmet som står på schemat.



Sträcka: 6,3 km
Tid: 35.58 min
Tempo: 5.43 min/km

Ingen mat + 10,4 km löpning = JÄTTEsegt!

Ja, ni förstår själva att det var en kämpig runda idag. Inte som min tortyrrunda då jag inte ätit frukost, långt ifrån. Men jag var tvungen att kämpa för nästan varje steg för att jag överhuvudtaget skulle komma framåt i ett hyfsat tempo. Jag tror att detta beror på att jag knappt har ätit idag. Äcklig mat i skolan och sen hann jag inte äta när jag kom hem eftersom jag ville ge mig ut och springa direkt för att slippa vara ute i mörkret. Jag hann äta en bulle i eftermiddags men det är verkligen inte tillräckligt för mig när jag ska springa en mil och lite till...

Jag brukar aldrig vara hungrig direkt efter jag varit ute och sprungit utan det tar oftast en timme innan jag överhuvudtaget är sugen på mat. Så var inte fallet idag! Jag kände riktigt hur hungrig jag var när jag stod och stretchade och det är ett tydligt tecken på att min kropp behöver mat, NU!

Tempot var i alla fall inte jättedåligt och jag har tröttat ut min kropp ordentligt. Jag är självklart nöjd!

Nu ska jag gå och äta jättemycket mat!

Sträcka: 10,4 km
Tid: 60.14 min
Tempo: 5.48 min/km


Motivation!

Ibland orkar man inte träna och man har ingen som helst motivation till det. Vad gör man då?
Jag försöker titta på de här bilderna. Speciella bilder som jag har hittat och valt ut för att just de motiverar mig och får mig att vilja springa en mil eller cykla till gymmet fort som bara den för att bygga muskler.

   



  




Jag kommer kanske aldrig att få en sån här kropp men jag ska i alla fall kämpa för det! Mitt mål är att se ut såhär och det är faktiskt bara upp till mig själv om jag klarar det eller inte!

Kvällslöpning

Jag har väntat hela dagen på att ge mig ut och springa för jag har varit så trött så att jag inte ens orkat ta på mig träningskläder...

MEN... träningskläderna åkte på och skorna knöts fast på fötterna och sen gav jag mig ut. Efter ca 20 steg känner jag att jag börjar få håll och jag inser då att det bara var 50 minuter sen jag satt och åt macka och fil! Hur dum i huvudet får man vara och glömma bort att man skulle vänta lite med att springa?!? Jaja, jag hade lite håll men det gick bra ändå.

Det blev en lugn runda på ca 6 km och målet var att ligga i 5.45 min/km tempo. Det var riktigt skönt att springa och jag njöt av hela rundan. Jag lät tankarna flyga iväg och glömde helt bort att jag faktiskt var ute och sprang.

Nu ska jag äta spagetti och köttfärssås och sen skutta vidare in i duschen!!!



Sträcka: 6,3 km
Tid: 36.07 min
Tempo: 5.44 min/km

Jävlar! Räknade precis ut tempot och jag måste få lov att säga att det är riktigt coolt att hamna på 5.44 min/km utan att kolla klockan under hela rundan, förutom under sista kilometern. Ingen pulsklocka hade jag utan jag tog tiden med ipoden. Är det bara tur eller har jag blivit så bra på att känna av vilket tempo jag springer i?

Vilka effekter har löpning på kroppen?

De flesta av oss vet att både vi och vår kropp mår bra av träning. Men på vilka sätt påverkas egentligen kroppen av träning och i det här fallet löpning? Finns det bara positiva saker med löpningen eller finns det även negativa effekter med att vara en långdistanslöpare? I det här inlägget ska jag försöka ge dig svar på dessa frågor.


Positiva effekter:

- Hjärtmuskeln stärks av löpning och detta beror på att hjärtat tvingas till att pumpa runt extra mycket blod i kroppen vid konditionsträning. Detta leder även till att blodtrycket sjunker. Med andra ord så ökas blodvolymen av distansträning och då kan blodet transportera ut mer syre till alla kroppens muskler vid varje slag. Detta i sin tur leder till en minskad puls.
Ju mer man konditionstränar, desto snabbare återgår pulsen till normalt efter avslutad träning.

- Redan i 20-25- års ålder börjar lungornas syreupptagningsförmåga att försämras. Genom att löpträna ökar man lungornas förmåga att ta upp syre.

 

- Det finns undersökningar som visar att löpning stärker immunförsvaret. Genom att löpträna några gånger i veckan blir immunförsvaret bättre mot allt från förkylningar till hjärt- och kärlsjukdomar.

 

- Sömnen påverkas positivt av löpningen eftersom man sover bättre efter att ha använt sin kropp, fått frisk luft samt efter att ha rensat hjärnan.

 

- Även stressnivån får goda effekter av löpningen. Vid löpning frigörs endorfiner, vilket är kroppens s.k. avslappningsämne och dessutom är en löprunda oftast fri från störande moment om man väljer att lämna t.ex. mobiltelefonen hemma.

 

- Vid löpning är samspelet mellan hjärnan och musklerna i full gång och detta leder till att nervbanorna mellan hjärnan och musklerna utvecklas. I sin tur leder detta till att balansen och finmotoriken förbättras.

 

- Löpning är en av de mest effektiva motionsformer som finns. Genom löpning ökar förbränningen av fett både när man är i vila och i arbete. En vältränad person har ökat musklernas förmåga att utnyttja mer fett som energikälla och sparar därför på de begränsade förråden av kolhydrater. En vältränad person kan därför springa en längre period än en mindre vältränad person.

 

- Vid distansträning blir energiomsättningsprocessen i musklerna effektivare. En av anledningarna är att kapillärerna (blodkärlen runt muskelfibrerna) ökar i antal.

 

Det är bl.a. därför det är viktigt för mig att springa flera längre distanser under mina träningsmånader. Om jag inte tränar upp mina specifika löparmuskler så kommer det ”ta slut” i mina muskler alldeles för tidigt den dagen då jag ska springa mitt första maratonlopp.

 

- Vid varje löpsteg då foten sätts ner i marken blir musklerna, skelettet, ledbanden och senorna i benen starkare. Skelettet blir kraftigare för att klara av alla stötar som sker vid varje steg. Senorna och benhinnorna blir starkare så att de inte ska brista. Ledbanden blir mer spända och musklerna blir starkare. Allt för att klara av belastningarna som de utsätts för.

 

- Löpning ger energi! Hjärnan klarnar, kroppen stärks, man blir pigg och koncentrationsförmågan ökar. Undersökningar visar att en löprunda ger ny inspiration och att kreativiteten ökar.

 

- Det finns även undersökningar som visar att de som springer har större tålamod, är mer optimistiska och får ett bättre självförtroende. Oftast leder träning till att man blir mer nöjd över sig själv och detta märker människorna i omgivningen av på t.ex. humöret.

 

- För vissa kan löpning även vara en stor hjälp vid både små och stora depressioner. Det kan vara ett sätt att bearbeta kriser, sorg och ilska på.

 

- Forskning från Cambridge i Storbritannien visar att löpning leder till att nya hjärnceller skapas. Försöken visade att det hade vuxit fram 100 000-tals nya celler efter bara ett par dagars träning. De extra hjärncellerna håller hjärnan ung och spänstig och man får bättre minne. Forskarna förklarar det hela med att blodcirkulationen ökar vid träning och då bildar kroppen adrenalin samt andra hormoner, vilket stärker nervcellerna.

 

- En annan amerikansk studie som publicerats i tidningen ”Archives of Internal Medicine”, visar att löpning inte bara minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, utan även för cancer och neurologiska sjukdomar som t.ex. Alzheimers. Förutom att löparna/joggarna lever längre, har de dessutom en högre livskvalitet än de som mestadels sitter still.

 

(Tänk på att de två sista punkterna endast är studier som har visat ett visst resultat).


 


Negativa effekter:

 

- Det är väldigt vanligt att löpare drabbas av överbelastningsskador i t.ex. knä och fötter. Vanligast är att oerfarna löpare drabbas hårdast men självklart kan det hända alla.

 

- De flest långdistanslöpare får även en hel del problem med fötter och naglar. Det är väldigt vanligt att man drabbas av nageltrång, blåsor, skavsår, blåa naglar som ramlar av, fot- och nagelsvamp och förhårdnader.

 

 

Källor:

”Aktiv Träning”, nr. 9 2010

”Sportguiden”, nr. 4 2010

”Stora Löparboken” – Hans Wiktorson

”Från joggare till löpare” – Ulf Johansson

”Marathon – löpning som livsstil” – Alfred Shemweta

http://iform.se/lopning/lopning-far-hjarnan-att-vaxa

http://iform.se/traning/lopning/12-goda-skal-att-borja-loptrana

 

 

 


Styrketräning + 3 km löpband

Kom hem från gymmet för en stund sedan. Det blev nästan en timmes styrketräning av överkroppen samt vaderna. Jag jobbade även lite med balansbrädan för att försöka få rätt på mitt knä och även för att stärka resten av alla delar i knä och fötter.

Efter styrketräningen sprang jag 3 km på löpbandet. Egentligen var den här 3 km "rundan" till för att få igång kroppen igen efter långpasset förra lördagen men eftersom jag redan har varit igång för fullt med handbollen samt med annan träning så har min kropp redan hunnit komma igång. Det har ändå varit skönt att få ta det lite lugnt med löpningen den här veckan så att jag är redo att köra för fullt nästa vecka igen!

Sträcka: 3 km
Tid: 16 min
Tempo: 5.20 min/km




Senare i eftermiddag eller imorgon kommer jag publicera ett inlägg om hur kroppen påverkas av löpning och det tycker jag verkligen att ni borde läsa!


”Pain is temporary, quitting lasts forever.”

Imorgon ska jag styrketräna och springa!


Jag är faktiskt ganska bra!

JAG KLARADE DET!
Jag sprang 25 km och det känns riktigt underbart! Det kändes helt okej hela tiden och jag upplevde inte rundan som 4 km längre än halvmaran. Jag tror det beror på att det är betydligt roligare att springa i Malmö än ute på en landsväg i Veberöd.

Jag var ju på löplabbet innan idag där jag fick utprovat nya skor som jag faktiskt sprang med idag även om det kanske inte är optimalt att börja med att springa 25 km i ett par nya skor. Men mina gamla skor var totalt utslitna och jag tar hellre lite ömma fötter än smärtan i mitt knä. Skorna kändes bra, ganska ömma fötter de sista fem kilometrarna. Däremot  tog det över 10 km innan jag fick ont i knäet och sen efter ytterligare en mil så försvann smärtan igen. Jag brukar få ont i knäet efter redan fyra km så det är helt klart ett steg i rätt riktning. Nu efteråt har jag knappt ont i knäet heller men däremot är jag öm överallt i benen så jag går ändå som en anka. Men skönt känns det och nöjd är jag!

Nu ska jag äta middag och sen blir det duschen!!!

Sträcka: 25 km
Tid: 02.35.00
Tempo:
6.12 min/km



+4

Nu åker jag till Malmö för att först prova ut nya skor på löplabbet och sen träffa Manfred för en 25 km lång löprunda.

Jag måste erkänna att jag är lite nervös eftersom jag faktiskt aldrig har sprungit längre än 21 km. Idag ska jag alltså utöka den sträckan med 4 km men jag tror inte det ska bli några problem. Vädret verkar underbart så jag tror det kommer bli en bra dag!

 


Styrketräning

Jag började dagen med 45 minuters styrketräning på gymmet. Det blev träning av överkroppen samt vader, precis som vanligt. Jag tränade benen i onsdags på gymmet i Ystad och det blev även en del benstyrka på handbollsträningen i tisdags. Som jag skrivit tidigare vill jag inte träna benen för mycket utan jag försöker hålla mig till den träningen jag får på handbollen.

 
Källa: www.halsopunkten.se

Nu ska jag åka och spela match och sen imorgon blir det långlöpning!!!
På söndag ska jag VILA, VILA och VILA!


6 km löpning en härlig höstkväll

Idag tog jag första löprundan på över en vecka och det kändes underbart. Jag kan bara inte förstå att det har gått nästan 1,5 vecka sen jag sprang sist. Jag skulle ju egentligen springa i helgen men då blev jag sjuk. Jag har nog inte riktigt insett att jag tränar till ett maraton eftersom jag inte tränar speciellt mycket löpning. Jag följer min planering och det går bra men jag hade räknat med betydligt mer löpträning.
Men träning i mitt liv är det inte brist på! När man har 5-7 timmars handboll varje vecka plus löpning och styrketräning så blir det en hel del faktiskt men det är jätteroligt och innerst inne njuter jag av varje vecka som består av såhär mycket träning. 

Idag har jag dessutom varit på ett Nautilusgym i Ystad och blivit visad maskinerna samt fått ett program att följa. Detta var dock en skoluppgift som jag var tvungen att göra så jag ska ändå försöka lägga in ett styrketräningspass på fredag morgon. Antingen här på gymmet i Skurup eller så tar jag ett pass på Nautilusgymmet i Ystad innan skolan. 

På lördag är det som jag tidigare sagt dags för ett långpass löpning tillsammans med Manfred i Malmö. 25 km är inplanerade men vi får se hur det blir. Jag ser i alla fall helt klart fram emot en låååååång och härlig löprunda och framförallt ser jag fram emot att vara totalt död i kroppen efteråt!!!

Angående dagens löprunda så finns det faktiskt inte så mycket att säga. Det var en runda på lite mer än 6 km som stod på schemat och det var inga problem. Lite känningar i knäet men annars har jag ingenting att klaga på. Min kropp sköter sig bra och det var en väldigt skön kväll med perfekt vind och ganska perfekt temperatur.

Sträcka: 6,3 km
Tid: 34.47 min
Tempo: 5.31 min/km
 


Träningsplanering oktober

Det var ju tänkt att jag skulle springa 10 km igår men pga. sjukdom så fick jag ligga i sängen hela dagen och hela kvällen. Jag tänkte i alla fall visa er hur oktobers träningsplanering ser ut...




Det är en ganska lugn månad faktiskt, inte så många långa distanser. Men som ni kan se så är det tänkt att jag ska springa 25 km den här veckan och det är planerat att ske på lördag tillsammans med Manfred i Malmö.

Efter att ha legat sjuk nu så är jag extremt taggad till att få ge mig ut och springa igen. Som det ser ut nu så är det planerat att 6 km passet ska genomföras på onsdag!

Miranda Kvist

Skriv en kort presentation av dig själv!


Varför gå när man kan springa?

Jag är en människa som är galet förälskad i löpning, och skulle gärna hålla på och springa hela tiden. Jag har som längst sprungit 71 km, samt många gånger marathondistansen eller längre. Jag njuter av att springa riktigt långt och gärna ihop med andra lika nördiga löparindivider!


Annars är jag en 22-årig person med stora ambitioner och äventyrslust. Jag vill springa världens häftigaste ultralopp någon dag i framtiden, och det är väl den glädjen jag vill förmedla till andra på min blogg.


Stockholmsbo, och fullständigt träningstokig med andra ord…



Hur många maratonlopp har du sprungit?
Jag har sprungit 4 st marathonlopp men bara i år sprungit 40 km eller längre vid 11 tillfällen.

 

Hur ofta och hur länge tränar du varje vecka?
Jag har hittills i år snittat på runt 6-7 pass i veckan, varierat mellan löpning, cykling och styrketräning. En normal vecka ligger löpningen på ca 50-60km, men vissa veckor har jag varit uppe på 90-120km. Maximalt sprang jag 160km en vecka i mars.

 

Vad äter du före respektive efter träning?
Jag äter vanlig mat. Försöker att få i mig långsamma kolhydrater, bra fett och mycket proteiner. Efter träning försöker jag äta på direkten, gärna snabba kolhydrater och proteiner. Brukar oftast ta vad jag har hemma, och har jag inte något bättre än glass så äter jag glass. Kroppen behöver energi helt enkelt.

 

Hur ser din träning ut veckorna före ett maratonlopp?
Jag trappar ner förstås. Men kör ganska hårt fram till veckan innan. Samma vecka försöker jag oftast få till ett snabbare pass måndag eller tisdag, för att sedan vila fram till torsdag/fredag då det blir ett enklare, kortare löppass, 5-6km, för att inte bli för seg med alltför mycket löpvila.

 

Hur ser din träning ut veckorna efter ett maratonlopp?
Jag försöker att ta det lugnt. Veckan efter är kroppen rätt mör och man har otroligt mycket träningsvärk. Efter 2-3 dagar försöker jag jogga upp värme i kroppen och stretcha ut. Brukar försöka hålla träningsmängden nere i alla fall 2 veckor efter loppet. Sker oftast per automatik då man har en väldigt skör kropp att jobba med.

 

Hur ser din sömn ut före respektive efter tävling/lopp?
Jag försöker sova lite extra, kanske ta sovmorgon dagen innan loppet. Men det slutar oftast med att jag inte kan sova alls och flyger upp ur sängen. Så det blir nog egentligen aldrig någon riktig förändring.

 

Hur ser din kost ut före respektive efter ett maratonlopp? 

(Vad äter du mer av? Vad äter du mindre av?)
Jag äter ganska vanligt egentligen. Men jag lägger till fler kolhydratrika mellanmål för att få i mig extra energi.

 

Påverkar din sömn dina prestationer (både på träning/lopp)?
Absolut. Jag önskar jag lyckades sova mer inför lopp, men så blir det ju aldrig. Man är oftast nervös och spänd och sover bra mycket mindre inför lopp än vad man bör…

 

Styrketränar du eller gör du några speciella övningar för att förbättra din löpning och göra din kropp mer tålig för dem påfrestningar den utsätts för?
Jag kombinerar min löpning med styrka just för att minska skaderisken. Terränglöpning gör också benen/fötterna starka, och att variera löpningen med andra sporter som simning och cykling.

 

Vad märker du för positiva effekter på din kropp tack vare löpningen? (Både psykiskt och fysiskt, utvändigt och invändigt?)
Jag är ett rejält energiknippe. Jag tränar hårt och använder mig av min energi, men jag får tillbaka det dubbla i kraft!

 

Vad märker du för negativa effekter på din kropp på grund av löpningen? (Både psykiskt och fysiskt, utvändigt och invändigt?)
Jag tvingas förstås även att slita mig upp ur sängen ibland efter t.ex. intervallpass. När det har blivit riktigt långt, mellan 4-5 mil är jag rätt trött psykiskt också, och inte bara fysiskt dagen efter.

 

Har du något tips till mig som ska springa mitt första maraton till våren?
Stressa inte inför den stundande maran. Du kommer att klara det. Det är bara att ställa in sig på att sätta den ena foten framför den andra i X antal timmar. Försök att ha sprungit 1-2 längre lopp innan du ställer dig på startlinjen, åtminstone 25 km skall man väl ha sprungit innan, men helst ett tillfälle upp på 30 km tycker jag.

 

 


Manfred Trieb

Först ut av de långdistanslöpare jag har intervjuat är Manfred Trieb. Manfred är en god vän till mig och min familj och han fungerar som min tränare och mentor under min träning inför mitt maraton. Manfred var med när jag sprang min första halvmara och vi kommer att springa flera av de längre träningsrundorna tillsammans. Han har hjälpt mig att lägga upp min träningsplanering och jag frågar honom om hjälp och får en massa tips och råd när jag behöver det. Manfred är en väldigt rutinerad löpare och det känns otroligt bra att kunna få hjälp av honom.

Skriv en kort presentation av dig själv!

Har sedan barnsben alltid idrottat (fotboll, ishockey, friidrott, simning m.m.). 13 SM mästerskap i sportdykning.

Började med maratonlöpning när Helen (min dotter) föddes 1985.

Jag är på 57 året.

Arbetar som egenförtagare sedan 18 år i byggkonsultfacket, civil ingenjör.


Mitt tveklösa motto är: En sund själ i en sund kropp. 
      

 


Manfred efter London maraton.


Hur många maratonlopp har du sprungit?

72 st.


Vilken är den längsta sträcka du sprungit utan att stanna?

Det längsta jag löpt utan att stanna (lunka vid depåerna) är 100 km.
Uti Bällinge 1994, tog 9 timmar och 48 min.


Hur ofta och hur länge tränar du varje vecka?

Jag försöker/ och lyckas för det mesta att utföra någon form av fysisk aktivitet nästan varje dag (och har gjort sedan barnsben). 

Senaste 25 åren löpning, Friskis & Svettis eller golf.

 

När jag löpte som snabbast (min bästa tid på maran 2.47) tränade jag

i genomsnitt över årets 52 veckor 7 mil/veckan. Vilket innebar att jag under tunga träningsveckor sprang kring 100 km/veckan.

Nu när jag löper lugnt tränar jag kring 40 km/veckan.          

 

Vad äter du före respektive efter träning?

Om det är inför eller efter långlöpning (över 15 km) förstärker jag kol-

hydrat intaget, både före och efter träning. Annars redig husmanskost.

 

Hur ser din träning ut veckorna före ett maratonlopp?

Komplicerad historia!

Om jag har för avsikt att prestera mitt yttersta så är det en kombination av löpning och fasta/kost.

 

Om jag bara skall löpa ett lugnt maratonlopp är förberedelsen som inför ett långträningspass.

       

Hur ser din träning ut veckorna efter ett maratonlopp?

Har det varit ett optimalt/max prestationslopp kan jag inte löpa veckan efter. Då blir det Friskis & Svettis och golf.

Andra veckan börjar jag träna så smått igen, i mycket maklig takt.

Därefter stegrar jag träningen för att efter ca 3-4 veckor efter loppet vara

återhämtad.

 

Har jag löpt ett marathon i bekväm takt är jag i vanlig träning igen efter ett par dagar. Ett lugnt marathon är som ett överlångt träningspass, jag löper på 75-80 % av min kapacitet.

 

Hur ser din sömn ut före respektive efter tävling/lopp?

Jag kan inte styra min sömn. Är jag trött så sover jag, är jag pigg så är jag igång. Är oftast uppe i varv innan ett marathonlopp (även om det är ett långsamt lopp), och då kan jag inte sova ut. Sömnen har aldrig påverkat min löpning, sköter sig per automatik.

 

Hur ser din kost ut före respektive efter ett maratonlopp? 

(Vad äter du mer av? Vad äter du mindre av?)

Som tidigare sagt är det ett lugnt lopp äter jag normalt, men lite mer kolhydrater innan loppet.

 

Har jag för avsikt att göra mitt yttersta så genomför jag en kolhydratuppladdning innan loppet. Fasta med 2 överlånga pass under 48 timmar.

Då blir jag fullständigt uttömd på kolhydrater (fem dagar innan loppet). Därefter äter jag nästan bara kolhydrater fram till loppet. Sista 2 dagarna dricker jag dessutom så jag blir sprängfylld (Coca-cola den bästa och billigaste sportdrycken, mängder med kolhydrater och skonsam mot magen).

 

Efter ett marathonlopp har jag ett massivt sug efter proteiner och fett, oavsett om jag löpt lugnt eller snabbt.

Min favoriträtt efter ett marathon är stekta wienerkorvar med pommes och bearnaisesås, därefter chips.

Men efter 2 dagar är jag åter i det vanliga husmanskostköret.

 

Påverkar din sömn dina prestationer (både på träning/lopp)?

Som tidigare sagt kan jag inte påverka min sömn. Har aldrig i samband med lopp haft känningar av för lite alternativt för mycket sömn.

Samma med träning.

 

Styrketränar du eller gör du några speciella övningar för att förbättra din löpning och göra din kropp mer tålig för dem påfrestningar den utsätts för?

Jag har alltid under vinterhalvåret styrketränat. Allsidigt, inte speciellt mycket för ben.

Men jag vill påpeka att stretching har en stor betydelse för mig. Slarvar jag så får jag lida. Jag går även regelbundet på massage vilket även gör susen för min del.

 

Vad märker du för positiva effekter på din kropp tack vare löpningen? (Både psykiskt och fysiskt, utvändigt och invändigt?)

Jag orkar mycket mer i det alldagliga livet, rent fysiskt i mitt arbete och även mentalt. Jag är säkert helt mer i mental balans och på hugget.

 

Vad märker du för negativa effekter på din kropp på grund av löpningen? (Både psykiskt och fysiskt, utvändigt och invändigt?)

Fysiskt händer mycket.

Jag har en gång rensat ena knäet från lösa diverse delar.

Har även opererat min ena hälsena.

Båda ingreppen med 100 % framgång.

Blåa tånaglar som faller av samt blåsor på fötterna har jag jämt.

Träningsvärk har jag mer eller mindre alltid.

 

Mentalt påverkas jag icke negativt, tvärt om. Tränar jag inte får jag någon

form av depression.

 

Har du något tips till mig som ska springa mitt första maraton till våren?

Tusen tips ca.

Det hela handlar om man är en idrottsmänniska eller ej. Och det är du. Träna kan du. Du har generna rätt bra staplade, man löper inte sin första halvmara under 2 timmar med så lite löpträning som du lagt ned.

Men en sak som är säker för en debutant som för en rutinerad löpare är att löpa ett marathon i närheten av sitt optimala gör mycket ont.

Det måste man inse och gilla. Släppa lös endorfinerna är grejen.

 

 


Petra Örlegård

Här kommer en ny intervju med en annan löpare, Petra Örlegård. Tänk på att intervjun är gjord i september och t.ex. under frågan "Hur många maratonlopp har du sprungit?" är det som Petra svarat lite gammal fakta.

Skriv en kort presentation av dig själv!

Jag heter Petra Örlegård och är 21 år gammal. Började springa för två år sen, eller rättare sagt, jag har varit sportig hela livet och sprungit i perioder. Men jag har aldrig satsat på långdistans. När jag började trean på gymnasiet så gick jag i tankar om den ultimata utmaningen innan gymnasiet och då kom jag bara på en sak, ett maraton. Sagt och gjort, anmälde mig till Stockholm Marathon 2009 och laddade sen ner ett träningsprogram från marathon.se. Sen dess har jag bara sprungit och springer mer och mer med tiden också. Brukar säga till folk att löpning är mitt liv, inte bara en livsstil.

 


Hur många maratonlopp har du sprungit?

2 maratonlopp hittills. (Stockholm Marathon 2009, Copenhagen Marathon 2010). Ska springa ett 5 milslopp i oktober och eventuellt Bromölla Marathon i november, men planen är att springa Tromsö Midnight Sun Marathon i juni nästa år.

 

Hur ofta och hur länge tränar du varje vecka?

I början sprang jag 3-4 gånger i veckan, ca 3-5 mil. Numera springer jag 9-12 mil i veckan, 6-7 dagar i veckan, ibland 2 gånger om dagen. Favoritpass är att springa 12-18 km, det är väl de vanligaste passen jag kör. Ett par gånger i veckan kör jag snabbdistans, ca 8-10 km och ett par gånger i veckan kör jag minst 2 mil. Varannan vecka springer jag 3-3,5 mil antingen lördag eller söndag.

 

Vad äter du före respektive efter träning?

Banan, knäckebröd med ägg och avokado ca 1 timme innan. Efter träning dricker jag en blandning av Herbalife med färskpressad apelsinjuice, mixade frukter och lite naturell yoghurt samt äter lite nötter till. Någon timme efter äter jag en kolhydratrik måltid fylld med fett och protein, t.ex. råris med lax eller kycklingfilé alternativt oxfilé och mycket grönsaker.

 

Hur ser din träning ut veckorna före ett maratonlopp?

Går ner successivt i mängden träning, springer ändå varje dag och sätter in en vilodag en dag i veckan. Springer 10-12 km om dagen, ibland 5 km men i snabbt tempo men inte så att man tröttar ut sig och inte orkar ett maratonlopp. Äter ordentligt och som jag gör även vid hård träning för att kroppen ska orka springa långt.

 

Hur ser din träning ut veckorna efter ett maratonlopp?

Springer oftast inte på 2-3 dagar efter ett maratonlopp, men kör istället coreträning och lite yoga för att kroppen inte ska bli alltför stel. Börjar smått springa ett par dagar efteråt, och springer i kortare distanser till en början men efter ett par veckor går jag tillbaka till min vanliga löpträning.

 

Hur ser din sömn ut före respektive efter tävling/lopp?

Har inte riktigt tänkt på det, har som vana att alltid sova ordentligt - för mig räcker det med 7 timmar per natt, bara det är djup sömn. 7 eller 8 timmar per natt funkar för mig. Men inför ett maraton sover jag väldigt tidigt på kvällen för att gå upp tidigt så att jag hinner äta ordentligt de 3-4 timmarna innan en tävling. Efter lopp brukar jag sova som en stock t.ex. i 10 timmar. Självklart blir man trött av ett långt lopp.

 

Hur ser din kost ut före respektive efter ett maratonlopp?  (Vad äter du mer av? Vad äter du mindre av?)

Jag äter som jag brukar göra, dvs. jag äter alltid regelbundet, fyllt med kolhydrater, protein och fett och väldigt varierat. Det skiljer sig inte så mycket mellan före och efter ett maratonlopp. Jag äter när jag blir hungrig, vilket jag blir rätt ofta när jag springer. 5-6 gånger om dagen. Havregrynsgröt, olika frukter, naturella nötter och mandlar, mycket avokado och ägg, osv. Äter inte så mycket pasta då min mage inte tål det så mycket när jag springer. Istället kör jag långsamma kolhydrater som är lättsmälta i magen, t.ex. råris, quinoa, mathavre alternativt potatis och rotfrukter. Äter inte så mycket transfetter, med andra ord t.ex. gräddfil, cremefraiche, såser. Sådana saker undviker jag helst men allra mest de sista veckorna före ett maratonlopp.

 

Påverkar din sömn dina prestationer (både på träning/lopp)?

Absolut, sover jag för lite eller sover jag oroligt, så presterar jag inte lika bra. Det mentala behöver få ordentligt med vila för att jag ska klara ett ansträngande lopp psykiskt. Det handlar inte om den fysiska konditionen i ett maratonlopp, utan att ha en stark mentalitet.

 

Styrketränar du eller gör du några speciella övningar för att förbättra din löpning och göra din kropp mer tålig för dem påfrestningar den utsätts för?

Jag styrketränar inte så mycket, det gör jag i perioder. Men kör rätt mycket core och yoga. Styrketränar, när jag gör det, annars mest rygg, ben och armar. Kör situps och armhävningar för att få starkare rygg och mage vilket stärker löpningen.

 

Vad märker du för positiva effekter på din kropp tack vare löpningen? (Både psykiskt och fysiskt, utvändigt och invändigt?)

Att jag mår bättre, får en finare kropp, tänker positivare. Och att jag kan äta massor utan att gå upp i vikt. Får en massa idéer till annat pga. löpningen och blir ständigt sugen på utmaningar tack vare löpningen. Har en stark mentalitet tack vare löpningen. Helt enkelt, löpning har förändrat mig på många sätt, både kroppsmässigt och mitt sätt att vara och tänka.

 

Vad märker du för negativa effekter på din kropp på grund av löpningen? (Både psykiskt och fysiskt, utvändigt och invändigt?)

Att mina knän värker ibland när jag springer långt i asfalt alltför ofta, därför varierar jag gärna i terrängspår, grus, barfotalöpning i strand och gräs, osv. Annars inte så mycket negativa effekter när man mår så bra av det!

 

Har du något tips till mig som ska springa mitt första maraton till våren?
Det viktigaste är att äta rätt, att ladda ordentligt och att inte springa alltför mycket de sista veckorna innan ett maraton. Spring inte när du inte orkar, spring bara när du orkar. Ditt första maraton ska du pressa dig själv för hårt. Det är en härlig känsla att springa ett maraton, men det viktigaste är inte tid när man springer sitt första maraton. Se istället till att ta det i ett lugnt tempo och att inte ta ut dig för fort i början av loppet, då blir sista varvet jobbigt bara. De första 2-3 milen är lätt. Det är först vid 3 mil som det börjar bli riktigt tufft och det är då du måste vara stark psykiskt och mentalt sett. Din kropp kommer att ha väldigt ont, men om du kan undvika smärtan och tänka positivt, så kommer du greja det helt enkelt. Det är det härliga med maraton, att besegra smärtan med en stark mentalitet. För man orkar visst springa flera maraton om året utan att det är problem med konditionen, för man orkar visst med det, men det är kroppen som inte alltid vill med sig. Lycka till, du kommer garanterat få det riktigt rolig på ditt första maraton även om det kommer vara väldigt blandade känslor, både positiva och negativa. Men en sak är säker: det kommer kännas underbart efteråt!


Styrketräning

Det blev inte gymmet igår men däremot blev det gymmet här hemma, så det kan faktiskt kvitta.
Tränade överkroppen samt vader i 35 minuter. Brukar inte träna ben så ofta, dels eftersom vi tränar det på handbollsträningarna och dels för att alla de långdistanslöpare jag har intervjuat säger att de inte styrketränar benen så mycket eftersom de inte vill bygga på sig en massa vikt på benen som minskar deras rörlighet mm.
På tal om det så har jag tänkt publicera den första intervjun i helgen och först ut är intervjun med min tränare och extra mentor Manfred som hör och häpna... har sprungit 72 maraton!

Åter till min styrketräning!
Idag blev det alltså träning för:
Biceps
Triceps
Axlar
Mage
Rygg
Bröst
Vader (tränar upp spänsten i vaderna)



Idag ska jag vila och sen imorgon är det dags för löpning igen. 10 km.

RSS 2.0