Väder

Vid löpning spelar vädret en väldigt stor roll. Många känner förmodligen att de inte vill ge sig ut och springa under vintern på grund av kylan. Det är dock inte bara kylan som är ett problem för löpare under vintern, utan blötsnö och is är farligt då risken för halka, benbrott och sträckningar är väldigt stor. Dock finns det även fördelar med löpning under vintern. Om snön är torr är det ett perfekt underlag att springa på då detta stärker muskler och skelett i fötter och ben.


http://1.bp.blogspot.com/_BrCd0stAnGg/THykomf4W7I/AAAAAAAAAyo/kriFe-TBQjY/s1600/springa(1).jpg

När vädret istället är tvärtom och det är varmt och soligt ute, finns det andra nackdelar och faror. Vid löpning vid varm väderlek höjs hjärtfrekvensen eftersom mer blod måste cirkulera i kroppen för att den ska kylas ned. Vid mycket höga temperaturer (ca 32-40 grader) kan kroppen förbättra sköldkörtlarna och svettproduktionen ökar. Det tar lite mer än en vecka för kroppen att anpassa sig på det här sättet.


Då det är väldigt varmt ute under dagarna är det bäst att löpträna på morgonen. Dels på grund av att temperaturen utomhus är lägre, men även för att kroppens temperatur är lägst då man precis har vaknat.


Det är också viktigt att man vänjer kroppen vid att träna i värme. Det är bra om man börjar med lätt löpning i ca 15-20 minuter för att sedan öka löptiden efterhand.


Det finns forskning som visar att när temperaturen överstiger 16 grader, höjs en löpares kilometertid med 15-20 sekunder för varje temperaturhöjning med 2,5 grad som sker.


Tidningen ”Aktiv Träning” har publicerat artikeln Värmen suger musten ur dig där de presenterar resultaten från ett test de har gjort. Testet gick ut på att en löpare fick springa i 60 minuter i 13 graders värme. Detta upprepades sedan fast i 25 graders värme istället. De två tillfällena har sedan jämförts med varandra och resultatet syns
nedan.



Resultatet visar att pulsen är högre och att det bildas mer mjölksyra när testet utförs i 25 grader.

Så visst påverkar vädret löpningen. Inte bara mentalt utan även fysiskt då prestationsförmågan påverkas.



Källor:


”Stora löparboken” – Hans Wiktorson


”Runner’s world”, nr. 7 2010


”Aktiv träning”, nr. 7 2010


Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag köpte speciella "löpbroddar" nu och testade dem idag. Funkade kanon, halkade inte alls och kände att jag vågade sträcka ut utan problem. Jag var rädd att det skulle kännas extra för benhinnorna om det något hårdare underlaget (dobbarna) skulle dämpa svikten, men det gjorde det inte. Jag är supernöjd! Du kan få se dem på träningen om du inte har sett dem innan.

2010-12-30 @ 21:39:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0